+420 739 633 694 +420 739 633 695
Napište nám svitavy@cervenykriz.eu

Oblastní spolek ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE Svitavy

Oblastní spolek ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE Svitavy

Potravinová banka

Česká federace potravinových bank

 


Potravinová banka

 

Účelem potravinových bank je pomáhat člověku, aby se mohl najíst v duchu sdílení, a současně bojovat proti plýtvání. Potravinové banky shromažďují zdarma potraviny, skladují a rozdělují je humanitárním nebo charitativním organizacím, aby pomáhaly člověku se najíst.

Potravinové banky rozdělují tyto výrobky jedině mezi místní neziskové organizace a sociální instituce, jejichž náplní je doprovázet osoby v těžkých situacích, aby mohly znovu najít své místo ve společnosti.

Jedním z hlavních cílů potravinové banky je zabránit plýtvání potravinami a současně pomoci odstranit chudobu a hlad. Banka obdrží od dárců potravinové i zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu, přebytky z veřejných jídelen a restaurací., příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách v supermarketech, ve školách, atd.

Potravinová banka Pardubice byla založena za účelem získávat zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny, ale také příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách v supermarketech, ve školách, apod., Potravinová banka Pardubice má v současné době cca 15 odběratelů. Jedná se o zařízení pro osoby v krizi, pro mládež s hendikepem, pro osoby bez domova a další skupiny obyvatel ohrožené sociálním vyloučením. Dodáváme např. službám charit v našem kraji, Azylovým domům a dalším.

Od roku 2014 dodává Potravinová banka Pardubice potraviny i do našeho Azylového domu pro matky s dětmi Svitavy.

seu logo pk logo sy logo